Anaalklieren uitknijpen

Anaalklieren uitknijpen, het klinkt erg vies en het is inderdaad niet een heel fris klusje.
Als de anaalklieren erg vol zitten is dit voor de hond zeer onprettig.

Maar wat zijn anaalklieren nu eigenlijk en waar dienen ze voor?

De anaalklieren van de hond zitten onder de staart, bij de anus. Het zijn 2 zakjes waarin een vloeibare substantie wordt aangemaakt die met een buisje naar buiten toe wordt afgevoerd.

Anaalklieren hebben de functie van geurverspreiding. Zo laten honden elkaar merken wie er op een bepaalde plek geweest is. Bij het ontlasten wordt een druppeltje anaalklier-vocht op de drol gelegd. Zelfverzekerde honden zoeken vaak een zo hoog mogelijke plek (bijvoorbeeld een molshoop) om hun drol neer te leggen. In hun ogen zijn zij dan erg belangrijk en willen dit aan iedereen laten weten. Als een hond in een angstige situatie terecht komt, wil het nog wel eens voorkomen dat hij door de schrik zelf zijn anaalklieren leegt.

Maar wanneer de ontlasting niet hard genoeg is of onregelmatig worden de anaalklieren niet geleegd tijdens het ontlasten. Dan hoopt de vloeistof zich op en krijgt de hond hier last van.
Je merkt dan dat de hond veel gaat bijten en krabben bij de anus of met zijn billen over de grond gaat schrapen, het welgenoemde sleetje rijden.

Een ras dat erg bekend is met volle anaalklieren is de Maltezer of de Boomer. Deze hondjes hebben vaak wat zachtere ontlasting en hierdoor worden de anaalklieren niet goed geleegd. Bij deze honden kijk ik eigenlijk standaard na of de anaalklieren geleegd moeten worden.